#3 TikTok Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

  • Nisan 19, 2023

Çince Douyin ancak bizim bildiğimiz adı TikTok olan sosyal medya platformu son zamanların en popüler mobil uygulamasıdır.

2020, 2021 ve 2022 yıllarında üst üste 3 yıl boyunca sürekli olarak globalde en çok indirilen mobil uygulama olan TikTok her geçen gün kullanıcı sayısını hızlı bir şekilde artırmaktadır.

2022 En Çok İndirilen Mobil Uygulamalar

TikTok listede 1.sırada yer alıyor.

Uygulamaİndirmeler (mm)
TikTok672
Instagram548
Facebook449
WhatsApp424
CapCut357
Snapchat330
Telegram310
Subway Surfers304
Stumble Guys254
Spotify238
2022 En Çok İndirilen Mobil Uygulamalar

TikTok, müzik, dans, komedi ve diğer kısa videoların paylaşıldığı bir sosyal medya uygulamasıdır.

TikTok, 2016 yılında Çin’de başlatıldı ve kısa sürede popülerlik kazandı. 2018 yılında, TikTok’un sahibi olan ByteDance, ABD merkezli popüler uygulama Musical.ly’yi satın aldı ve TikTok, Musical.ly’nin kullanıcı verilerini de içerecek şekilde yeniden markalaştırıldı.

TikTok kullanıcıları, uygulama da popüler olan müzikleri takip edebilir, kendi videolarını oluşturabilir ve bu videoları diğer kullanıcılarla paylaşabilir. Uygulama ayrıca, kullanıcıların favori içerik oluşturucularını takip etmelerine ve onların videolarını beğenmelerine olanak tanır. TikTok, özellikle genç kullanıcılar arasında popülerdir ve dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunmaktadır.

TikTok Neden Yasaklanmak İsteniyor?

Bloomberg bununla ilgili çok güzel bir görsel banner çalışmış aşağıdan buna ulaşabilirsiniz.

TikTok Neden Yasaklanmak İsteniyor?
TikTok Neden Yasaklanmak İsteniyor?

Türkiye’de ki en popüler mobil uygulama listelerine şu URL üzerinden ulaşabilirsiniz. https://42matters.com/turkey-app-market-statistics

TikTok Kullanıcı Kitlesini Geliştirmek İstiyor

TikTok uygulamasının yönetim grubu, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerde alt toplumsal gruplar tarafından yoğun kullanımdan rahatsız olmuştur.

The Intercept Web sitesi tarafından elde edilen sızıntı belgelerine göre, TikTok moderatörlerine canlı yayınlarda istenmeyen ideolojik söylemlerin yasaklanmasını ve yoksul kullanıcılar ile çekici olmayan içeriklerin algoritmik olarak devre dışı bırakılması talimatını vermiştir.

Buna göre belirlediği çeşitli kriterler şöyledir: “Anormal vücut şekli”, “çirkin yüz görünüşü”, “cücelik” ve “bariz bira göbeği”, “çok fazla kırışıklık”, “göz bozuklukları”, “düşük kalite” “çekim ortamı perişan ve harap olan”, “gecekondu mahalleleri, kırsal alanlar” ve “harap konutlar”. TikTok’un bu tutumunun nedeni ise yeni kullanıcılara ulaşma ve reklam veren firmalar için daha çekici bir ortam oluşturma çabası olarak görülmektedir (Biddle ve ark., 2020). Ancak TikTok’un içeriklerine yönelik bir değerlendirmeye gidildiğinde Türkiye’de sadece alt toplumsal grupların değil; yaygınlaşmasıyla beraber artık her kesimden insanın kullanmaya başladığını söylemek mümkündür. Öte yandan TikTok’u kullanan ana kitle, halen alt toplumsal grup özelliğini taşıyan insanlardan oluşmaya devam etmektedir. TikTok’un ana kitlesinin bir parçası bedensel olarak dezavantaj taşıyanlar ya da bedenlerinde deformasyon olanlar, yoksul kadın ve erkekler, pazarcılar, tarlada çalışan işçiler, çobanlar, ev kadınları, kol gücüne dayanan meslekleri icra edenlerden oluşuyor. Bu alt sınıfı oluşturan kitleler Instagram’da estetize edilen yaşam koşullarına sahip değiller ancak dijital kamus al alanda görünür olmak istemektedirler. Her ne kadar TikTok bu kitleyi istemese de bu kitle TikTok’da kendisine alan açarak görünür olmak istemektedir.

E-posta Bülteni Abonelik

E-posta bültenine abone olarak tüm yenilikleri ve güncellemeleri yakından takip edebilirsiniz.